In 1968 besloot Donald Crowhurst mee te doen aan de allereerste solozeilrace rond de wereld. Afgaand op zijn enthousiaste radioberichten dacht iedereen in Engeland dat hij zou winnen. Het land maakte zich al op voor een heldenontvangst. Maar acht maanden na zijn vertrek werd zijn boot gevonden, midden op de Atlantische Oceaan, zonder Crowhurst aan boord. Van hem is nooit meer iets vernomen. In ‘De wonderbaarlijke laatste reis’ van Donald Crowhurst reconstrueren Nicholas Tomalin en Ron Hall deze fatale tocht over de oceaan. Op basis van de logboeken aan boord en vele gesprekken met Crowhursts familie en vrienden ontdekken ze hoe hij iedereen om de tuin wist te leiden. De stoere oceaanzeiler die velen in Crowhurst zagen, bleek een eersteklas oplichter en fantast.
Gerelateerde producten
reizen

Pitou van Dijck
Naar het eind van de Amazone
Pitou van Dijck neemt u mee op zijn enerverende tocht dwars door het Amazonegebied, van Bolivia tot Suriname in ‘Naar het eind van de Amazone’. Hij laat zien hoe het grootste woud ter wereld dreigt te verdwijnen. Samen met een Braziliaanse biologe reist de Nederlandse econoom Pitou van Dijck vanaf het Andesgebergte in Bolivia en Peru naar de miljoenenstad Manaus in het hart van het Braziliaanse regenwoud en verder naar Suriname. Op hun tocht zien ze de rookwolken opstijgen en horen ze het geraas van omvallende bomen. Houthakkers, pionierende boeren en inheemse bewoners kruisen hun pad. De vraag rijst of de ontwikkelingen in dit gebied, waar corruptie en wetteloosheid overheersen, nog te keren zijn of dat het al te laat is om de laatste grote wildernis op aarde te redden. Satellieten nemen tienduizenden branden waar, aangestoken door veeboeren en plantagehouders. Die zetten het bos en de savanne om in weidegronden en sojavelden. Jaarlijks komen er duizenden kilometers verharde wegen bij om het gebied beter toegankelijk te maken voor exploitatie. Stuwmeren zetten enorme oppervlakten onder water. Al deze activiteiten leiden tot ontbossing, verlies van biodiversiteit en meer branden. De aantasting van de Amazone vormt een bedreiging voor de hele planeet, want het woud speelt een belangrijke rol in de regulering van het klimaat op aarde.kunst

Gunter Hauspie
De Grote Van Eyck Atlas
Jan van Eyck is in de vijftiende eeuw een van de grootste vernieuwers die de schilderkunst ooit gekend heeft. Dankzij zijn oog voor detail en enorme technische vaardigheid oogsten zijn schilderijen tot op de dag van vandaag grote bewondering van kunstkenners en -liefhebbers. De hoge kwaliteit van het werk van Jan van Eyck wordt mede verklaard door zijn openheid naar de wereld. In de bruisende handelsstad Brugge maakt hij kennis met nieuwe ingrediënten en materialen die daar van heinde en ver aangevoerd worden. Hij experimenteert er volop. Zelf reist de meester naar het diepe zuiden en waarschijnlijk naar het Midden-Oosten. Hij doet er als aandachtig toeschouwer menig indruk op en verwerkt die in zijn schilderijen. In 'De Grote van Eyck Atlas' reis je in het spoor van Jan van Eyck naar de plaatsen die hem gemaakt hebben tot de inspirerende kunstenaar die hij was. Van het kleine Maaseik tot de paleizen van de grote vorsten uit die tijd. Dankzij het vele oude en nieuwe kaartmateriaal en de inspirerende routes wandel je als het ware zelf mee op het levenspad van de meester.eten & drinken

Georgeanne Brennan
De smaak van de Provence
Georgeanne Brennan ? auteur van een groot aantal kookboeken ? verruilt Californië voor de Provence. Ze koopt er een kleine boerderij met een lapje grond en een paar geiten en varkens. Ze raakt gepassioneerd van een onvergetelijke natuur die ze leert begrijpen. Van de pittoreske dorpjes waar iedereen nog de slager en de bakker en vooral elkaar kent. Maar bovenal van een manier van leven die in de natuur is geworteld. Ze leert hoe je slakken en paddenstoelen verzamelt. Hoe je geiten houdt en geitenkaas maakt. Hoe je groenten verbouwt en de ingrediënten voor een gezamenlijke maaltijd vergaart. Dat eten centraal staat in het leven, niet omdat het zo aangenaam is of omdat het essentieel is om in leven te blijven, maar omdat aan een gezamenlijke tafel een verbinding ontstaat met het land, met vrienden, met familieleden. In een kwetsbare, instabiele wereld vormt eten een constante factor... Dit tot de verbeelding sprekende verhaal vol oorspronkelijke Provençaalse recepten en couleur locale is een oprechte lofzang op een authentiek stukje Frankrijk dat ook bij menige Nederlander het hart sneller doet kloppen.reizen
