Paul Rosolie
Moeder van God
Een unieke reis naar de onbekende zijrivieren van de Amazone
€ 24,95 € 7,90
Van wie is de aarde? Van die ene, alles verwoestende soort of ook van die duizend andere soorten? Deze vraag beheerst ‘Moeder van God’, een avonturenverhaal, een pleidooi en een documentaire over de natuur. Nergens is onze aarde zo rijk als hier, in het grensgebied van Andes en Amazone, het gebied dat bekendstaat als ‘Madre de Dios’, ‘Moeder van God’.
Gerelateerde producten
reizen

Pitou van Dijck
Naar het eind van de Amazone
Pitou van Dijck neemt u mee op zijn enerverende tocht dwars door het Amazonegebied, van Bolivia tot Suriname in ‘Naar het eind van de Amazone’. Hij laat zien hoe het grootste woud ter wereld dreigt te verdwijnen. Samen met een Braziliaanse biologe reist de Nederlandse econoom Pitou van Dijck vanaf het Andesgebergte in Bolivia en Peru naar de miljoenenstad Manaus in het hart van het Braziliaanse regenwoud en verder naar Suriname. Op hun tocht zien ze de rookwolken opstijgen en horen ze het geraas van omvallende bomen. Houthakkers, pionierende boeren en inheemse bewoners kruisen hun pad. De vraag rijst of de ontwikkelingen in dit gebied, waar corruptie en wetteloosheid overheersen, nog te keren zijn of dat het al te laat is om de laatste grote wildernis op aarde te redden. Satellieten nemen tienduizenden branden waar, aangestoken door veeboeren en plantagehouders. Die zetten het bos en de savanne om in weidegronden en sojavelden. Jaarlijks komen er duizenden kilometers verharde wegen bij om het gebied beter toegankelijk te maken voor exploitatie. Stuwmeren zetten enorme oppervlakten onder water. Al deze activiteiten leiden tot ontbossing, verlies van biodiversiteit en meer branden. De aantasting van de Amazone vormt een bedreiging voor de hele planeet, want het woud speelt een belangrijke rol in de regulering van het klimaat op aarde.eten & drinken

Annette van Ruitenburg
De smaak van Texel
'De smaak van Texel' gaat over ondernemers, creatievelingen en vernieuwers. Over bekende en ervaren producenten en nieuwe generaties. Dit zijn de mensen die het eiland levend houden. Natuurkenners vertellen hoe belangrijk deze plek in het waddengebied is. We tonen de natuur van Texel, die zowel bewoners als gasten inspireert en onthaast. Ervaar het leven op een eiland, met wind, veel zon en lange stranden met eb en vloed. De beschutting van de bossen waarin je kunt dwalen en alles wat leeft in deze waddenwildernis. In 'De smaak van Texel' zien we de vergezichten, de kronkelige fietspaatjes en de duinen met al hun kleuren. We laten zien hoe rijk Texel is aan natuur, producten en alle mogelijkheden die dat biedt. We koken wereldse gerechten met Texelse producten. Zo geven we een kijkje in de keuken van dit beeldschone eiland. Beeld van een eiland en werelds koken van Texelse bodem.reizen

Fokke Gerritsen
Standplaats Istanbul
De aandacht voor Turkije richt zich bijna exclusief op de politieke actualiteit. Maar we doen een land te kort als we het alleen via zijn politieke actualiteit willen begrijpen. Het is niet toevallig dat Nederlanders en Vlamingen die Turkije bezoeken vaak verbaasd zijn: de Turkse samenleving blijkt veelvormige en dynamischer dan men denkt op grond van pers en publicaties alleen. Culturele ontwikkelingen, nu en in het verre verleden, bieden een verrassende invalshoek. Ze geven een goed beeld van de diversiteit en de dynamiek van een samenleving, beter dan een beschrijving van het politieke leven alleen dat kan. En dat geldt zeker voor Turkije: door haar geografische ligging is Turkije al eeuwenlang het toneel van intensief cultureel contact. Cultureel, historisch en sociaalwetenschappelijk onderzoek laat zien hoe de samenleving steeds weer is veranderd en verrijkt door contact met culturen, samenlevingen en religies van elders en van andere tijden. Dat is interessant voor wie nieuwsgierig is naar Turkije. Maar ook voor wie meer in zijn algemeenheid geboeid is door vragen op het gebied van culturele uitwisseling, identiteit, eigenheid en de Ander. 'Standplaats Istanbul' biedt een blik op culturele aspecten van Turkije die bij veel lezers in Nederland en Vlaanderen onbekend zijn. In zesentwintig populairwetenschappelijke artikelen komt een breed scala aan onderwerpen aan bod: van de oorsprong van de landbouw tot het cultureel erfgoed in de oude Istanbuls volkswijk Tophane, van Byzantijnse paleizen en Osmaanse publieke kranen tot Turkse soaps. De Nederlandse en Turkse onderzoekers die de artikelen schreven zijn allen specialisten op hun vakgebied.natuur
