Terug/Home/Webwinkel ramsj.nl /Eten & drinken/Hoe een parel te maken
M.F.K. Fisher
Hoe een parel te maken
Over de oester
€ 19,95 Oorspronkelijke prijs was: € 19,95.€ 7,90Huidige prijs is: € 7,90.
ISBN: 9789079372041.
Bindwijze:
geb
Taal:
NL
Uitgever:
Pels & Kemper
Auteur:
M.F.K. Fisher
Paginas:
109
Categorie: Eten & drinken.
Er zijn drie soorten oestereters: de ontspannen levensgenieters die alles eten wat warm, dun, dik, dood of levend is, als het maar een oester is, zij die ze rauw eten en alleen maar rauw en zij die ze met dezelfde strengheid uitsluitend toebereid eten, beweert M.F.K. Fisher, die een alles eter is als het gaat om de oester. In ‘Hoe een parel te maken’ schrijft zij over het liefdesleven van de oester, over beroemde oestergerechten en over obscure, over de mythe van de oester als afrodisiacum en over de mooiste parasiet van de oester: de parel.
Gerelateerde producten
eten & drinken

Ria Loohuizen
Bes boven bes
'Bes boven bes' biedt een overzicht van wilde bessen en kweekbessen, met een beschrijving van vindplaatsen, de cultuurgeschiedenis, een botanisch profiel en aanwijzingen voor het zelf telen in de tuin. - Uniek boek met een overzicht van wilde en kweekbessen, van aalbes tot zuurbes met vindplaatsen, cultuurgeschiedenis, botanisch profiel en aanwijzingen voor zelf telen - Op smakelijke en enthousiasmerende wijze beschreven - Met maar liefst 100 originele en smaakvolle recepten voor voor-, hoofd- en nagerechten, taarten, jams, chutneys, ijs, likeur, azijn en meer. Recensie: Fris ogende uitgave waarin de schrijfster op het terrein van bessen haar passies voor koken, wandelen en eten uit de natuur combineert. Deze bevat karakteristieken van dertig verschillende soorten wilde en gekweekte bessen waarvan een aantal voor de gemiddelde lezer onbekend is. De giftige soorten staan op een aparte lijst, die niet geïllustreerd is. Bij de wilde bessen wordt vermeld waar en wanneer ze geplukt kunnen worden en op welke wijze gebruikt. Bij de meeste gekweekte bessen staan geen of slechts summiere teeltgegevens. Elke beschrijving eindigt met een paginaverwijzing naar de bijbehorende recepten voor hartige en zoete gerechten en dranken, die meer dan de helft van het boek beslaan. Door het matte papier lijken de vele kleurenfoto’s en een paar tekeningen in kleur van gemiddelde kwaliteit. Het boek bevat ook een lijst van de Latijnse namen van de bessensoorten, een algemeen onderwerpregister en een speciaal receptenregister. Vooral geschikt voor liefhebbers van bessen die graag koken en bakken en op zijn tijd terug naar de natuur willen. Het boek sluit goed aan op de huidige trend van meer thuis koken en op zeer kleine schaal in de eigen tuin of op het balkon voedsel telen of met anderen in stadstuinen. Metagegevens • Fontaine • Paperback • 160 pagina’s • ISBN 9789059564527 • NUR: 440 - Eten & drinken algemeen • Genre: Koken, tuinboeken • Trefwoorden: Bessen, wilde bessen, kweekbessen, bessen telen Over de auteur: Ria Loohuizen is een Amsterdamse vertaler die zich in 2008 in het noorden van het land heeft gevestigd. Zij wijdt zich tegenwoordig geheel aan het schrijven van cultuurhistorische kookboeken over eten uit het wild. Ook organiseert zij plukwandelingen, geeft lezingen een verzorgt zij cateringen. Haar laatst verschenen boek is Bes boven Bes, voorafgegaan door twee andere titels, uitgegeven bij Fontaine Uitgevers in Hilversum: Kweepeer, 'Mispel en Vijg' (2011) en 'Bos op je Bord' (2009). Eveneens in 2009 verscheen haar 'standaardwerk' 'Van Nature, Het verzamelen en koken van wilde planten, vruchten, noten en paddestoelen', dat helaas is uitverkocht. Zij bereidt momenteel een herziene herdruk voor. In 2005 verscheen 'Goed Bitter Best' (Terra Lannoo) en tussen 2000 en 2003 een reeks van vier boeken bij Uitgeverij Atlas: 'Zwam in de Pan', Vlier in de Fles'' , 'Van de Kastanje' en 'Het Rijk van Kwee en Vijg'. Over de uitgever: Fontaine Uitgevers is een succesvolle uitgeverij van geïllustreerde non-fictie en publiceert boeken op het gebied van gastronomie, lifestyle, natuur, geschiedenis, wetenschap en kunst, voor zowel volwassenen als kinderen. Fontaine Uitgevers maakt deel uit van Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam, waartoe ook Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Uitgeverij Wereldbibliotheek en Uitgeverij Bas Lubberhuizen behoren. Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam maakt onderdeel uit van Novamedia. Novamedia is een marketing- en mediabedrijf met een maatschappelijke missie. Novamedia gelooft dat de wereld gebaat is bij sterke maatschappelijke organisaties. Zij is eigenaar van diverse merken en loterijformats, waaronder de Postcode Loterij. Novamedia gelooft in de verbindende en verrijkende kracht van lezen. Zij is eigenaar van online boekwinkel ECI, boekhandel Scheltema te Amsterdam en van Uitgeefhuis Nieuw Amsterdam. Fontaineing - 175 blz
eten & drinken

Mikkel Karstad
Spis
Mikkel Karstad, co-founder van Scandi-cool cuisine, adviseur van NOMA en een geweldige Deense chefkok. Sommigen van ons zien voedsel puur als een noodzakelijk kwaad. Voor Mikkel Karstad is eten veel meer dan dat. De esthetiek van eten, daar gaan zijn ogen van glinsteren: 'De schoonheid van voedsel is van cruciaal belang,' zegt hij, 'onze ogen spelen een belangrijke rol bij het eten. Als een gerecht er prachtig en heerlijk uitziet, zal het eerder aanzetten tot het proberen van iets nieuws. Je eet met smaakpupillen, ogen en neus.' Als een vakkundig en creatief chefkok is hij dagelijks bezig met eten met een 'persoonlijkheid' en vol smaak. Hij maakt liever een gerecht met lokaal en seizoensgebonden ingrediënten dan een 'gedwongen' onpersoonlijke maaltijd met dure ingrediënten. Dat is ook het uitgangspunt van zijn eerste kookboek Spis: Mensen inspireren om goede ingrediënten te gebruiken en dan gewoon... koken! Niet meer en vooral niet minder. Mikkel gebruikt in zijn prachtig vormgegeven en geïllustreerde boek de ingrediënten die hijzelf het liefst gebruikt. Met deze bestandsdelen maakt hij verschillende recepten zodat de lezers van zijn boek 'leren' deze op verschillende manieren te gebruiken en te ervaren. Dus als je gaat koken met Spis zal je je eetgewoonten wellicht wat moeten aanpassen om op die manier een nieuwe culinaire ervaring op te doen.
Recensie
Een in alle opzichten origineel kookboek zie je niet vaak, maar ‘Spis’ is zo’n kookboek. Van de opvallende en prachtige vormgeving tot fotografie, indeling en receptuur: alles is bijzonder. De Deense kok en blogger Mikkel Karstad koos voor een indeling naar ingrediënt, met ‘Vuur’, ‘Picknick’ en ‘Vloeistoffen’ als buitenbeentjes. Je moet het maar durven, een heel hoofdstuk over spruitjes! Het hoofdstuk ‘Vloeistoffen’ heeft recepten voor ingelegde paardenbloemen en rozenblaadjes, kruidige kersenjenever en rabarberwodka. Verstopt in het hoofdstuk ‘Venkel’ staat een recept voor knäckebröd. De Scandinavische keuken is duidelijk aanwezig en vormt een interessant alternatief voor de overvloed aan kookboeken met vooral Mediterrane en/of Aziatische accenten. Zowel in zijn voorwoord als in het afsluitende stukje over smaak moedigt Karstad de thuiskoker aan om zelf te proeven en te experimenteren. De vier smaakcirkels Zoet-Zuur-Zout-Scherp helpen daarbij een handje. Voor iedereen die méér van Scandinavisch eten verwacht dan de bekende Zweedse gehaktballetjes is dit kookboek een absolute aanrader. AerialGEB - 235 blz
eten & drinken

L’amour des moules
Mosselen. We krijgen meteen de associatie met gezellige eetcafés, dampende pannen, friet en bier. Maar staan we ooit stil bij waar de mossel vandaan komt? En hoe ziet het leven van de mossel er uit? De documentaire L'Amour des Moules van Willemiek Kluijfhout beantwoordt deze vragen. Op lyrische wijze slaat deze sensuele film een brug tussen de mossel en de mens. Aan de hand van verschillende personages die met mosselen werken, krijgen we een doorkijk in de levenscyclus van de mossel. Wat blijkt? Ook de mossel kent liefde, erotiek, geboorte, hechting, puberteit en dood. Het is lente. Een opgewonden mannetjesmossel spuit zijn zaad in het water. Het vrouwtje laat zich erdoor verleiden en werpt haar eitjes uit. Dit magische moment onderwater wordt nauwkeurig geregistreerd door de camera. Annelies kijkt liefdevol toe. Zij laat mossels paren en zelf net zwanger. Ze neemt ons mee in de seksuele beleving van de mossel. Af en toe helpt ze de mossel een handje, wat een niet onomstreden procedé is binnen de mosselwereld. Henk en zijn oude vader Stef zijn mosselkwekers van de oude stempel die van oudsher hun mosselzaad gewoon uit de Waddenzee halen. Echter, dit jaar wil dat maar niet lukken en het jaar daarvoor ging het ook al mis. Want of de mossel zaad gaat geven blijft een groot mysterie. Daarbij wordt het bedrijf van Henk in zijn voortbestaan bedreigd vanwege toenemende druk van milieumaatregelen. De mosselkweek zou uit de Waddenzee moeten verdwijnen. Via het prille begin van de mossel gaan we naar de menselijke foetus. Chirurg Jan Deprest opereert regelmatig baby's in de baarmoeder. Vanwege het gaatje dat hij in de baarmoederwand aanbrengt, wat kan gaan lekken, ontstaat de kans dat de foetus overlijdt. Wat heeft Jan Deprest nu ontdekt? Dat mosseltjes zich na geboorte desperaat aan elkaar hechten. Ze produceren daartoe een lijm dat zelfs in de meest vochtige omstandigheden kan plakken. Zou deze mossellijm niet bruikbaar zijn tijdens de operaties in baarmoeders? En weten wij dat die miljoenen mosselen die ze in België consumeren allemaal uit Nederland komen? Al jaren probeert de Belgische ondernemer Willy Versluys met zijn 'Belgica mossel' de eerste Belgische mossel op de markt te brengen. Gaat hem dit ooit lukken? Parallel aan zijn quest zien we hoe er in Zierikzee drukke voorbereidingen gaande zijn voor het jaarlijkse mosselfeest. Want het leven van de mossel nadert zijn bestemming: de zwarte mosselpan. Ieder jaar wordt het mosselseizoen geopend met de bekroning van de mosselprinses. De verkiezing is uiterst geheim en een serieuze zaak. Welke jonge vrouw mag dit jaar het felbegeerde gouden mosselkroontje dragen? En zal het bedrijf van Henk alle tegenslag overleven? 2012, Documentaire, kleur, DCP, 80 minuten Nederlands / Belgische co---productie Scenario en Regie: Willemiek Kluijfhout Producent: Reinette van de Stadt voor TRUEWORKS Coproducenten: Bram Crols en Mark Daems voor ASSOCIATE DIRECTORS De documentaire film 'L'Amour des Moules' komt in première op het Filmfestival 'Film by the Sea' op 15/09/2012. Minestronepap - 212 blz
eten & drinken

Claudia Willekes
Pannenkoekdag
Het is elke dag pannenkoekdag, met dit vrolijke boek vol lekkere en gezonde pannenkoeken. Voor groot en klein! Pannenkoeken eten is altijd een feest! Dat een pannenkoek niet alleen lekker maar ook gezond én lekker kan zijn, bewijzen Claudia Willekes en Geertje Tensen met Pannenkoekdag. Dit boek geeft je een nieuwe kijk op het bakken van pannenkoeken, gezond en voedzaam. Een familiekookboek met 60 heerlijke recepten verdeeld over de momenten van de dag. Maak ze als ontbijt, lunch of neem ze mee voor onderweg. De recepten zijn snel en makkelijk te maken. Zo kan het elke dag wel Pannenkoekdag zijn! Claudia en Geertje over het boek: Vanaf nu maken we gezonde pannenkoeken!, dachten we nadat we witte bloem pannenkoeken met stroop hadden gegeten. Maar hoe? Inmiddels weten we precies hoe, het resultaat lees je in ons kookboek Pannenkoekdag, een kookboek vol heerlijke, gezonde pannenkoekrecepten. Geen witte bloem, geen toegevoegde suikers maar pannenkoeken gemaakt van zeventien verschillende soorten meel zoals boekweit-, spelt-, havermout-, rogge-, volkoren- en kastanjemeel (waarvan ook veel glutenvrije soorten). Koop biologische meelsoorten, lekker vers zonder toevoegingen. Ook de melk is te vervangen door bijvoorbeeld geiten-, haver- of sojamelk. Je kunt met pannenkoeken eindeloos variëren! Ga vooral veel bakken, dan wordt het steeds leuker. Ãn gezond is ook lekker! Kosmosgeb - 160 blz