Terug/Home/Webwinkel ramsj.nl /Eten & drinken/De Nederlandse culinaire literatuur in 90 en enige verhalen
Ronald Giphart
De Nederlandse culinaire literatuur in 90 en enige verhalen
€ 29,95 Oorspronkelijke prijs was: € 29,95.€ 7,90Huidige prijs is: € 7,90.
ISBN: 9789044626513.
Bindwijze:
geb
Taal:
NL
Uitgever:
Prometheus
Auteur:
Ronald Giphart
Paginas:
1085
Categorieën: Eten & drinken, Literatuur & thrillers.
In De Nederlandstalige culinaire literatuur in 90 en enige verhalen heeft Ronald Giphart, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, verhalen en fragmenten uit romans samengebracht waarin culinaire hoogstandjes, minder geslaagde creaties en onze eetcultuur centraal staan.
Gerelateerde producten
eten & drinken

Kook ze! Chic
Kook Ze! Chic is het tweede nummer na Kook Ze! Snel in de nieuw opgestarte boekazine reeks van Tony Le Duc. In dit tweede nummer tonen we een selectie van chique gerechten, samengesteld door vrienden, hobbykoks en professionele koks. Ja, er zijn gerechten met kreeft, langoustine en kaviaar, maar evenzeer gerechten met haring, sprot, tomaten en aardappelen. Naast de pagina's met foto's en recepturen hebben de culinaire artikels in het magazinegedeelte terrein gewonnen. Vanaf dit tweede nummer werden er maar liefst 16 pagina's interessant culinair leesvoer toegevoegd. Pieter Van Doveren (Knack Weekend) werpt zijn kritische blik op onze chique eetgewoontes en promoveert de moestuin tot Nieuwe Chic. Willem Asaert (De Morgen) maakt ons door tien gouden, chique tips opnieuw even bewust van wat mag en niet mag. Hoe gedraag ik mij aan tafel? Hoe hou ik m'n wijnglas vast? en nog veel meer. Een driesterrenrestaurant is te duur voor je? 90 euro voor een gerecht? Jan Scheidtweiler (De Tijd) ontleedt de werkelijke kostprijs van zo'n duur gerecht en je staat versteld van wat 'slechts' de brutowinst is. Belgiës culinaire trots Peter Goossens doet er nog een schepje bovenop en laat in zijn financiële boeken kijken. Wat kost het om een driesterrenrestaurant te runnen? Ook Johannes Van Dam (Het Parool) houdt geen blad voor de mond als hij de culinaire gewoontes van de Belg en de Hollander naast elkaar zet.Wie van de twee (naties) is de grootste snob als hij gaat uit eten? Bovendien geeft Van Dam een historisch verklaring. Even bekomen van al deze culinaire emoties? Lees dan het succulente verhaal van Yves Desmet (De Morgen) : Marco Ferreri's La Grande Bouffe verbleekt na het lezen van zijn kortverhaal. Enkel de seks ontbreekt, maar dat houden we voor een volgend nummer van Kook Ze! De indringende portretten van Guy Kokken tonen mensen die ieder op zich chic bezig zijn met eten en vergeet vooral de column van Ronald Giphart (De volkskrant) niet. Chic in Nederland betekent voor velen iets anders dan Chic in België. Minestronegeb - 50 blz
eten & drinken

Peter d'Hamecourt
Leven als God in Rusland
Wat doet de Rus op zijn buitenhuis? Eten en drinken, dat vooral. De datsja heeft een functie in het Russische leven, die de 'datsjnik' bevrijdt van de wereld in de boze stad om hem heen. Hij leeft met de natuur en wat de natuur hem schenkt. En dat is heel wat. De uitgestrekte bossen zijn ideale oogstplaatsen voor een rijke sortering aan vruchten en paddenstoelen. Het wild uit de bossen heeft de Russische maag altijd gevoed. De lokale markten leveren een keur aan producten uit de moestuinen waar baboesjka's met hart en ziel hun fruitbomen koesteren en groenten verbouwen. Ik, Peter, geniet al vele jaren van het datsja-feest als consument en keuken-assistent. En zij, Julia, heeft met haar Russische wortels de eetcultuur van haar land de datsja-keuken binnengehaald. Met een beetje fantasie kan de lezer zich verplaatsen via de recepten en de verhalen naar de datsja-sfeer waarin genieten en vrijheid voorop staan. Conservepap - 123 blz
eten & drinken

Culinaire sterren tussen Maas en Rijn
Zes sterrenchefs uit de Euregio Maas-Rijn brengen in 'Culinaire sterren tussen Maas en Rijn' elk acht heerlijke creaties met een knipoog naar de overvloed aan producten uit eigen regio. Elke chef ging daarbij op zoek naar een lokale, ambachtelijke producent of teler van kwaliteitsvolle en inspirerende ingrediënten die extra in the picture worden gebracht. Stichting kunstboekgeb - 152 blz
eten & drinken

Della Bosiers
Het culinaire standaardwerk van Marc Paesbrugghe
Welke keukenprins of prinses kan op de markt weerstand bieden aan nieuwe polderbintjes, knapverse spinazie, heerlijke grijze garnalen, Belgisch witloof? Wie krijgt niet af en toe zin in 'een' gerecht met paling, lam of kip? Eenmaal thuis vragen we ons af wat te doen met onze aankoop. Samen met Marc Paesbrugghe, Della Bosiers en fotograaf Bart Van Leuven, wandelen we in 'Het culinaire standaardwerk' langs bekende en minder bekende ingrediënten met een schat aan informatie om van elke maaltijd, van voorgerecht tot dessert een culinair festijn te maken. Stichting Kunstboekgeb - 268 blz