Jurjen Vis
Hofjes van Alkmaar
€ 29,95 Oorspronkelijke prijs was: € 29,95.€ 12,50Huidige prijs is: € 12,50.
ISBN: 9789082130706. Bindwijze: geb Taal: NL Uitgever: St. Alkmaarse Historische Publicaties Auteur: Jurjen Vis Paginas: 350 Categorie: Regio.
Alkmaar heeft zestien hofjes – of provenhuizen, zoals ze daar werden genoemd – gekend. Zes daarvan zijn nog in functie en daarmee is Alkmaar de vierde hofjesstad van het land. De benaming provenhuis ontstond vanwege de periodieke proven: giften, zoals geld, voedsel en brandstof, aan de bewoners van de hofjes.
Gerelateerde producten
regio
Hans Buiter
Nederland Kanalenland
Nederland heeft met meer dan 1150 kanalen met een totale lengte van ruim 6500 km de meeste kanalen ter wereld, en is het enige land met een vorst met de bijnaam Kanalenkoning. Naar deze koning Willem I is de Zuid-Willemsvaart (1826) genoemd, die van Maastricht naar 's-Hertogenbosch loopt. De oudste kanalen zijn de Drususgracht en Corbulogracht uit de Romeinse tijd. Het duurde tot de Middeleeuwen voordat er weer kanalen werden gegraven. Kanalen spelen in de Nederlandse geschiedenis in ieder tijdvak een rol die bij die periode past. Dat waren van de 14de eeuw tot in de 19de de afvoer van de turf in ontginningen. In de 17de en 18de eeuw was dit het vervoer van mensen met trekschuiten, in de 19de eeuw de noodzakelijke infrastructuur voor de Industriële Revolutie, en in de tweede helft van de 20ste eeuw het watertoerisme dat de oorspronkelijke functie van veel kanalen overnam. Nederland Kanalenland beschrijft een kanaal per provincie. Stokerkadegeb - 208 blz
geschiedenis
Vissen in het verleden
Al in de vroege middeleeuwen was de zeevisserij uitgegroeid tot een permanente en druk bedreven activiteit langs de Vlaamse kust. De zee werd voor de kustbewoners steeds meer gezien als een bron van voedsel, economische ontwikkeling en culturele identiteit. De visserij beleefde vele hoogtijdagen, maar toch werden de Vlaamse vissers en hun familie in die tijden ook regelmatig geconfronteerd met periodes van ellende en ontbering, meestal als gevolg van politieke onlusten. 'Vissen in het verleden' is een grondig naslagwerk over de rijke visserijgeschiedenis in Vlaanderen. Het is het resultaat van uitgebreid archief- en literatuuronderzoek, nieuwe datareeksen en een nauwe samenwerking tussen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), het Museum aan de Stroom (MAS) en het Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke (NAVIGO). Zonder de aller vroegste tijden te vergeten werpt 'Vissen in het verleden' vooral een licht op de ontwikkelingen gedurende de afgelopen vijf eeuwen. Het chronologische verhaal van de ups en downs van de industrie wordt daarbij doorspekt met verschillende (terugkerende) thematische verhalen. Hannibalgeb - 239 blz
geschiedenis
Jan B.M. Wind
Veendammer Wind(t)
Jan Wind(t) uit Veendam (1889-1975) was zakenman in hart en nieren. En het ging Wind(t) voor de wind. Niet alleen hij, maar ook zes van zijn acht zoons hadden ieder een eigen zaak in Veendam. Onder andere: 'Speciaal Lampenhuis R. Windt', 'Radio- en Gram. huis Henk Windt', 'De Fluitketel', Electro Technisch Handelsbureau Windt Engros' en 'IJzerhandel Carel Windt'. Vader Jan werd echter vooral bekend doordat hij degene was die in de jaren tussen beide wereldoorlogen het nieuwe medium radio introduceerde in Veendam en omliggende dorpen. Niet voor niets gaat een belangrijk deel van dit boek over deze periode en de Veendammer Radiocentrale van deze technische pionier. Ondersteund door unieke historische foto's, illustraties, brieven en kaarten en bijzonder advertentiemateriaal vertelt kleinzoon Jan Wind uit Hoogezand het verhaal van de zakenfamilie Wind(t) en daarmee ook het verhaal van een bijzonder stuk geschiedenis van Veendam. Een apart hoofdstuk wordt gewijd aan zoon Herman, ook bekend als Barbertje, die furore maakte als motorcoureur. Noordboekgeb - 192 blz
eten & drinken
Pascal Jalhay
Baru Belanda
In 'Baru Belanda' gaat sterrenchef Pascal Jalhay terug naar zijn roots en het land van zijn vader. De Indische keuken is naar zijn mening toe aan vernieuwing. Aan de hand van verhalen uit zijn jeugd en gerechten van gastchefs slaat hij een brug: met behoud van het goede van toen en gebruikmakend van de creativiteit en kennis van nu wil hij de Indische keuken weer modern maken. 'Baru Belanda' is een culinaire ode aan de Indische keuken van toen én nu. Pascal Jalhay geeft zijn visie op de Indische keuken met de culinaire passie en creativiteit waar hij al sinds jaar en dag om wordt geroemd. Fontainegeb - 224 blz