Terug/Home/Webwinkel ramsj.nl /Geschiedenis/Tweede Wereldoorlog/Represailles in Nederland 1940-1945, deel 1
Jack Kooistra
Represailles in Nederland 1940-1945, deel 1
gewapend verzet en bloedige wraak
€ 22,50 € 7,90
Er zijn meer dan zesduizend landgenoten om het leven gekomen door de Duitse rechtspraak in bezet gebied en represailles na sabotageacties en aanslagen. Het gewapend verzet in de Tweede Wereldoorlog is erdoor getekend. In dit landelijke boek wordt een overzicht gegeven van de cirkel van geweld die steeds heviger draaide en een met de week toenemend aantal Nederlanders vermaalde.
Gerelateerde producten
geschiedenis

Chris Beuker
Communistisch verzet in Friesland 1925-1945
'Communistisch verzet in Friesland 1925-1945' beschrijft de geschiedenis van het communistische verzet in Friesland voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, 1925-1945. Het is het verhaal van mensen die tot het diepst van hun ziel getroffen en vernederd werden door de schrijnende armoede en daartegen in opstand kwamen. Hier lag de kiem voor het latere communistische verzet tegen de Duitse overheerser dat een hoge tol eiste. Het brengt voor het eerst een lang onderbelicht verleden tot leven. Indrukwekkende verhalen van moedige mensen. Naast grondig archiefonderzoek bevat 'Communistisch verzet in Friesland' veel persoonlijke herinneringen aan die dramatische periode. Het is een relaas van droom en daad op zoek naar maatschappelijke erkenning.geschiedenis

Sacha Batthyany
En wat heeft dat met mij te maken
Sacha Batthyany is afkomstig uit een van de oudste en meest bekende adellijke families van Hongarije. Hijzelf is geboren en getogen in Zwitserland en had na zijn jeugd nauwelijks contact met de rest van zijn familie. Over het verleden daarvan wist hij daarom niet veel, tot hij op een schokkend krantenartikel stuit over zijn oudtante Margit. Gravin Margit Thyssen-Batthyany blijkt betrokken te zijn geweest bij een van de gruwelijkste misdaden die er aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werden gepleegd. Enkel de feiten zijn bekend: een paar weken voor het einde van de oorlog gaf Margit een groot feest in het familiekasteel in het Oostenrijkse stadje Rechnitz. Rond middernacht verliet een aantal gasten het kasteel en vermoordde 180 joden die vlakbij op deportatie naar de kampen wachtten. Wat er die nacht precies is gebeurd bleef lange tijd onduidelijk. Sacha Battyany's zoektocht naar meer informatie voert hem naar het Hongarije van voor de oorlog, het Oostenrijk van erna, het Zwitserland van nu, een goelag in Siberië, de woonkamer van een vrouw die Auschwitz overleefde en in Zuid-Amerika haar oude dag doorbrengt - en zelfs naar de sofa van een pijprokende psychoanalyticus. Onderweg stuit hij op een geheim dat zijn kijk op de familie Batthyany en op zichzelf voorgoed zal veranderen. Recensie(s) Het begon allemaal met een krantenbericht. Journalist Sacha Batthyany (1973), correspondent in de Verenigde Staten voor onder andere de 'Süddeutsche Zeitung', kreeg in 2006 een artikel onder ogen waarin stond dat zijn tante Margit in maart 1945 betrokken was bij een massamoord op honderdtachtig joden. Een feestje in een stadje honderd kilometer ten zuiden van Wenen was uitgelopen op een bloedbad. Stomdronken zou Margit rond middernacht samen met een stel nazi's naakte mannen en vrouwen een voor een hebben neergeschoten. 'Gastvrouw van de hel' werd ze genoemd. Het laat Batthyany niet meer los. Wat gebeurde er die nacht en uit wat voor geslacht is hijzelf eigenlijk afkomstig? Dit boek is het verslag van zijn zoektocht die hem door vele landen voert. Het is een onderzoek naar een verborgen familiegeschiedenis, een persoonlijk relaas waarin Batthyany niet alleen veel van zijn voorouders - een befaamde adellijke Hongaarse familie - maar ook van zichzelf prijsgeeft.geschiedenis

Koos Bosma
Schuilstad
De titel van het boek refereert aan de verscholen stad die in de loop van de Tweede Wereldoorlog in veel Europese steden ontstond: de echte stad bovengronds, de schuilstad´ ondergronds, om de almaar heviger wordende bombardementen het hoofd te kunnen bieden. De auteur, hoogleraar architectuurgeschiedenis, geeft een zeer gedetailleerd overzicht van allerlei vormen van maatregelen om de bevolking te beschermen tegen luchtaanvallen in Engeland, Duitsland en Nederland voor, maar vooral ook in de Tweede Wereldoorlog.Veel aandacht wordt besteed aan de Duitse bunkers en schuilkelders in Den Haag. Een klein deel van het boek gaat over de Koude Oorlog, toen deze maatregelen uit WO II min of meer ongewijzigd werden voortgezet, en zelfs de tijd na 1989 komt aan bod, na de val van De Muur.
Zeer uitgebreide en fascinerende studie van een onderwerp waarover nog beperkt is gepubliceerd. Met zeer veel zwart-witfotos, kaarten en plattegronden.
geschiedenis
