De geschiedenis van Lelystad in foto’s vanaf het ontstaan als pioniersdorp tot de huidige moderne stad met de dynamische nieuwbouw wijken.
Lelystad is een jonge stad en heeft nog weinig historie; tijd voor een prachtig overzicht, dus. Het fotoboek Lelystad 1950 – 2010, Van Werkeiland tot Warande biedt inzicht in de stad die zijn naam ontleent aan Cornelis Lely, de vader van de Zuiderzeewerken.
Als een van de jongste woonplaatsen van Nederland is Lelystad constant in beweging; zo werd het stadshart volledig geherstructureerd en ontwierp niemand minder dan de beroemde architect Ben van Berkel het Agoratheater.
Om de bijzondere ontwikkelingen in beeld te brengen daarom in dit boek foto’s van de geschiedenis, de creativiteit, de architectuur, de ambitieuze plannen én de bewoners van de stad.
Bijna geen tekst, vooral veel plaatjes. Voor Lelystad een boek om trots op te zijn. Geschikt voor een breed publiek, met name mensen die geinteresseerd zijn in heden en verleden van new-towns zoals Lelystad.
Gerelateerde producten
reizen

Fokke Gerritsen
Standplaats Istanbul
De aandacht voor Turkije richt zich bijna exclusief op de politieke actualiteit. Maar we doen een land te kort als we het alleen via zijn politieke actualiteit willen begrijpen. Het is niet toevallig dat Nederlanders en Vlamingen die Turkije bezoeken vaak verbaasd zijn: de Turkse samenleving blijkt veelvormige en dynamischer dan men denkt op grond van pers en publicaties alleen. Culturele ontwikkelingen, nu en in het verre verleden, bieden een verrassende invalshoek. Ze geven een goed beeld van de diversiteit en de dynamiek van een samenleving, beter dan een beschrijving van het politieke leven alleen dat kan. En dat geldt zeker voor Turkije: door haar geografische ligging is Turkije al eeuwenlang het toneel van intensief cultureel contact. Cultureel, historisch en sociaalwetenschappelijk onderzoek laat zien hoe de samenleving steeds weer is veranderd en verrijkt door contact met culturen, samenlevingen en religies van elders en van andere tijden. Dat is interessant voor wie nieuwsgierig is naar Turkije. Maar ook voor wie meer in zijn algemeenheid geboeid is door vragen op het gebied van culturele uitwisseling, identiteit, eigenheid en de Ander. 'Standplaats Istanbul' biedt een blik op culturele aspecten van Turkije die bij veel lezers in Nederland en Vlaanderen onbekend zijn. In zesentwintig populairwetenschappelijke artikelen komt een breed scala aan onderwerpen aan bod: van de oorsprong van de landbouw tot het cultureel erfgoed in de oude Istanbuls volkswijk Tophane, van Byzantijnse paleizen en Osmaanse publieke kranen tot Turkse soaps. De Nederlandse en Turkse onderzoekers die de artikelen schreven zijn allen specialisten op hun vakgebied.reizen

York Hovest
Honderd dagen Tibet
Wanneer de Duitse modefotograaf York Hovest (1978) in 2011 voet zet in Tibet, besluit hij het gebied tot fotoproject te kiezen. Na een voorwoord door de Dalai Lama volgt een verslag in beeld en woord van de 100 dagen die Hovest tussen 2011 en 2014 in Tibet doorbrengt. De expedities naar Nepal, Centraal-Tibet, en zuidelijk, westelijk en noordelijk Tibet vormen de hoofdstukken van 'Honderd dagen Tibet'. Elk wordt ingeleid met een plattegrond en bevat een tekst waarin de lokale geschiedenis en Hovests klimtocht de context van de foto's vormen. De foto's, in zwart-wit en kleur, tonen de landschappen, mensen en dieren die Hovest is tegengekomen, zoals het zicht op de Himalaya, nomaden in de hooglanden en een enorme jak. De foto's zijn voorzien van een uitgebreid bijschrift. Deze Nederlandstalige publicatie sluit af met een epiloog en een stuk over hoe Hovest met zijn Leica S2 en Leica V-Lux tot de reportage is gekomen. Het documentaire fotoboek brengt de schoonheid, maar ook veerkracht in het huidige Tibet in kaart en is aansprekend voor de betrokken wereldreiziger. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=X-1c20O6rOY[/embed]geschiedenis

Het Coudenbergpaleis te Brussel
Sinds het ontstaan van Brussel is op de helling van de Coudenberg een vorstenverblijf gevestigd. De verblijfplaats van de hertogen van Brabant die de stad domineerde, zal verbouwd worden tot een prachtig paleis en een gewaardeerd oord voor zijn residenten, waaronder niemand minder dan de machtige Keizer Karel. In 1731 is het paleis zwaar beschadigd door een brand. Veertig jaar later wordt het bijna helemaal vernield om onder impuls van Karel van Lotharingen, gouverneur-generaal van de Nederlanden, plaats te maken voor de Koningswijk. Sindsdien zijn in deze wijk de meest prestigieuze instellingen van het land gevestigd – het Koninklijk Paleis, het Parlement, de Akademie, musea – en wordt de erfenis van het voormalige Hof in stand gehouden. De bewaarde overblijfselen van het paleis die dertig jaar geleden herontdekt werden zijn vandaag een archeologische site toegankelijk voor het publiek. Tevens is de site voor archeologen, historici en kunsthistorici een bevoorrechte plaats voor onderzoekswerk. In 'Het Coudenbegpaleis te Brussel' hebben een dertigtal onderzoekers hun deskundigheid samengevoegd en de visie over de prestigieuze site in een nieuwe context geplaatst.reizen
