Terug/Home/Webwinkel ramsj.nl /Kunst/Architectuur/Het ontwerpgesprek
De bebouwde omgeving toont de aanwezigheid van de mens op aarde op indringende wijze. De bebouwing zegt iets over hoe de mens in het algemeen en de ontwerper in het bijzonder naar de wereld kijkt. Het ontwerpgesprek is een introductie op het filosofisch denken over de bouw in zijn maatschappelijke samenhang. Bij het ontwerpen van onze bebouwde omgeving is het belangrijk te weten waarom je bepaalde keuzes maakt en op basis van welke voorwaarden je een mening bent toegedaan. ‘Het ontwerpgesprek’ plaatst de debatten over de maatschappelijke betrokkenheid van de ontwerpopdracht in een filosofisch kader. Dit kader is gefundeerd op onderzoek naar de begrippen gebruik en ontwerp, waarvan Voorthuis de resultaten op verschillende congressen in binnen- en buitenland heeft gepresenteerd en getoetst.
Gerelateerde producten
kunst

Umberto Barbieri
Honderd jaar Nederlandse architectuur 1901-2000
'Honderd jaar architectuur in Nederland' gaat de referentiekaders na waarbinnen Nederlandse architecten de voorbije eeuw hun vak hebben uitgeoefend. Het boek biedt een uitgebreide documentatie van een twintigtal bouwwerken op basis van het oorspronkelijke planmateriaal. Elk van deze bouwwerken belichaamt een specifieke aanpak van een architectonisch probleem en vormt een kristallisatiepunt van de verschillende benaderingen die binnen het amalgaam van ontwerpstrategieën kunnen worden onderscheiden, zoals een traditionalistische, expressionistische, functionalistische, rationalistische en postmodernistische ontwerpstrategie. Door de samenhang tussen vorm, constructie en functie van een gebouw te analyseren worden de verschillende architectonische benaderingen gereconstrueerd. De ontwerptechnische en maatschappelijke betekenis van de vijf architectonische benaderingen wordt in afzonderlijke essays behandeld. Dat afzonderlijke gebouwen moeilijk te classificeren zijn op grond van gemeenschappelijke functionele, constructieve of formele kenmerken, wil nog niet zeggen dat er geen lijnen te trekken zijn in de architectonische productie. In een Calendarium worden de ontwikkelingslijnen van de Nederlandse architectuur overzichtelijk gepresenteerd. Honderd karakteristieke bouwwerken worden in chronologische volgorde een voor elk jaar tegen de achtergrond van de technische en maatschappelijke ontwikkelingen geplaatst. Hiermee wordt de ontwerpers van nu een weg door de doolhof van verhalen over het bouwen naar het bouwen zelf geboden.
kunst

Dolf Broekhuizen
Onvoltooid icoon van De Stijl
Het ontwerp voor het legendarische kunstenaarshuis Maison d'Artiste vormt één van de sleutelwerken van de Nederlandse avant-garde beweging De Stijl. Het ontwerp is in 1923 gemaakt door schilder Theo van Doesburg en architect Cornelis van Eesteren en toonde waar De Stijl naar streefde: een nieuwe leefomgeving door het harmonisch samengaan van schilderkunst en architectuur. 'Maison d'Artiste. Onvoltooid icoon van De Stijl' onderzoekt het revolutionaire culturele belang van het ontwerp, de betekenis voor de geschiedenis van De Stijl en bespreekt de dilemma's rond hedendaagse realisatie van het niet gebouwde ontwerp in vergelijking met andere onvoltooide ontwerpen van bekende twintigste-eeuwse architecten als John Hejduk en Le Corbusier.kunst

Geordie Greig
Ontbijten met Lucian
Lucian Freud behoort tot de belangrijkste en beroemdste schilders van zijn tijd. Maar zijn hartstochtelijke leven als kunstenaar en zijn kleurrijke privéleven hield hij graag achter een muur van geheimzinnigheid verborgen. In dit opmerkelijke boek wordt die muur voor het eerst geslecht. Tien jaar lang behoorde Geordie Greig tot een select groepje vrienden dat geregeld met Lucian Freud ontbeet bij Clarke's in Londen. Een ouderwetse salon, met Freud als middelpunt. Voor het eerst vertelt Freud vrijmoedig over kunst en over zijn persoonlijk leven. Over hoe hij David Hockney schilderde, met paarden sliep, hoe hij ontkwam aan de gangstertweeling Kray en hoe hij koningin Elizabeth portretteerde. Over zijn controversiële rol als vader, zijn geliefden, zijn vele kinderen, zijn vijanden en zijn goklust. Freud houdt de lezer in zijn greep met onverbloemde verhalen over zijn wilde nachten, over hoe hij danste met Garbo en een naaktportret schilderde van Kate Moss. Hij praat ook vrijuit over zijn kunst, over de totstandkoming van zijn oeuvre, en over waarom Velázquez de grootste schilder aller tijden was. Niet alleen Freud zelf komt aan het woord. Na decennia zwijgen en geheimhouding vertellen intimi eindelijk openhartig over hun omgang met de grootste figuratieve portretschilder van de twintigste eeuw. Zo is 'Ontbijten met Lucian', drie jaar na zijn dood, een pregnant intiem portret geworden van de kunstenaar als jonge en als ouder wordende man.
kunst
