Terug/Home/Webwinkel ramsj.nl /Geschiedenis/De menigte
Oorlog en democratie in een nieuwe wereldorde
In een tijd dat de discussie over de macht van het Amerikaanse imperium aanhoudt en er meer dan ooit behoefte bestaat aan inhoudelijke duiding, verschijnt dit actuele en prikkelende document. De auteurs geven in dit boek een messcherpe visie op de globalisering. Hun analyse wordt gekenmerkt door intellectuele diepgang, historisch besef en optimisme.
De Bezige Bij – pap – 391 pag
Gerelateerde producten
geschiedenis

Charles Vergeer
Een nameloze
Jezus de Nazarener
Omstreeks het jaar 71 schreef Marcus in Rome het oudste levensverhaal van Jezus dat wij kennen. Marcus blijkt een meesterlijk auteur, hij weet een beeld van Jezus te schetsen dat praktisch het tegendeel is van wat deze timmerman uit Kafarnaüm in werkelijkheid is geweest. Daarmee redde hij het geloof in Jezus, dat niet lang daarna tot een wereldgodsdienst zou uitgroeien.
De filosoof Vergeer zocht niet naar de zoveelste interpretatie van deze omstreden figuur van Jezus, maar probeert door een scherpzinnige en nauwkeurige lezing van het evangelie de historische persoon te ontdekken.
Sun – pap – 312 pag – lit
geschiedenis

Jacobs
Kennis, kunstjes en kunnen.
Kermis: de wondere wereld van glans en glitter
Een kerkwijding of een intocht met relikwieën was een feestelijke gebeurtenis waar veel volk op afkwam. Daardoor stroomden van heinde en verre kooplui toe om hun waren aan de man te brengen. Maar ook rondtrekkende toneelspelers, zangers, acrobaten, dierentemmers, kwakzalvers en uitvinders zorgden ervoor dat ze erbij waren. Drank vloeide rijkelijk en snoepwaar was in overvloed aanwezig. Uit de kermis zijn het circus, de dierentuin, het theater, het museum en de bioscoop ontstaan. Hoe dit zo kwam, leest u deze geschiedenis van de kermis.
Sun – pap – 240 pag – geïl.
geschiedenis

Herman Pleij
De eeuw van de zotheid
In de zestiende eeuw biedt de zot een aantrekkelijk houvast om van alles te regelen. Zo schept hij luidruchtig vertier dat de gevreesde melancholie kan dempen. Verder slaat hij door zijn gebrek aan wijsheid de grootste onzin uit, die ook benut kan worden om vileine kritiek te uiten: het is toch maar een gek die het zegt... Daarom nemen vorsten, stadsbesturen en schutterijen een zot in dienst om lucht te kunnen geven aan oplopende spanningen. Bovendien kan deze beroepsdwaas fungeren als antimodel voor de beschavingsidealen van de bourgeoisie. Wild gebarend op zijn stokpaardje demonstreert hij elk gebrek aan beheersing en goede manieren. Hij is de kampioen van het onderbuikse dat voor de beschaafde elite nu juist om de hoogste controle vraagt. Maar daarnaast is er ook de onnozele zot die door elk gebrek aan geleerdheid juist in staat blijkt tot wijsheid van de meest onbevangen soort. Om al die redenen worden professionele zotten en echte gekken in deze eeuw van de gevestigde burgermacht naar hartenlust uitgebuit? Niet zelden geïnspireerd door de onsterfelijke zot van wie Erasmus de lof gezongen heeft. Al deze aspecten van de nar worden met verve geschetst in De eeuw van de zotheid.
Bert Bakker – geb – 96 pag
geschiedenis

Gordon Sander
De familie Frank die de oorlog overleefde
In dit fascinerende boek beschrijft een kleinzoon de levensloop van een andere familie Frank: hun bedrieglijk gemakkelijke leven in het Berlijn van de jaren twintig, de opkomst van Hitler en hun vlucht naar het schijnbaar veilige Nederland. Hij vertelt over de duizend dagen die ze onderdoken in een kleine kamer in Den Haag en over de gevoelens van opluchting die de bevrijding door de Amerikanen teweegbracht. Deze familie Frank verhuisde na de oorlog naar de Verenigde Staten, eenzelfde route die Anne Frank wellicht had gekozen, mocht ze de oorlog hebben overleefd. De familie Frank die de oorlog overleefde is zowel een geschiedenisvertelling als een biografie - een uiterst zorgvuldig samengesteld document dat de familie Frank als prisma gebruikt voor tachtig jaar Europese geschiedenis, waaronder oorlog en verzet in Nederland en de verschrikkelijke gevolgen van de Holocaust.
Bert Bakker – pap – 364 pag