Terug/Home/Webwinkel ramsj.nl /Kunst/Architectuur/De adaptieve luchthaven
Het maatschappelijke debat rondom Schiphol wordt gekenmerkt door de continue spanning tussen hinder en economische groei. In dit boek geven gerenommeerde wetenschappers, opiniemakers, (landschaps)architecten, fotografen, ontwerpers, stedenbouwers en planologen hun visie op de toekomst van onze nationale luchthaven. Door toekomstperspectieven van verschillende vakgebieden te introduceren, levert het boek een positieve bijdrage aan het maatschappelijke debat. Een debat geschoeid op mogelijkheden en uitdagingen in plaats van beperkingen en bedreigingen: input voor de komende 100 jaar Schiphol, input voor een adaptieve luchthaven.
Gerelateerde producten
kunst

Schiphol megastructuur
Luchthavens over de hele wereld lijken op elkaar. Schiphol heeft zich geconformeerd aan de wetmatigheden van het vliegveld, maar onderscheidt zich door een unieke vormgeving. Schiphol is schoksgewijs gegroeid door een steeds toenemend transport van vracht en passagiers. De regio Schiphol verandert voortdurend en toch is er een grote consistentie in de visuele verschijningsvorm van deze luchthaven, die met recht een 'megastructuur' genoemd mag worden. Dit is niet alleen de invloed van ontwerpers die een spectaculaire eenvoud nastreefden. Ook factoren als de ligging in een polder en de nationale en lokale planningscultuur spelen hierin een belangrijke rol. 'Schiphol megastructuur' onderzoekt de geschiedenis van onze nationale luchthaven en zijn uitgekiende verschijningsvorm.kunst

Umberto Barbieri
Honderd jaar Nederlandse architectuur, 1901-2000
'Honderd jaar architectuur in Nederland' gaat de referentiekaders na waarbinnen Nederlandse architecten de voorbije eeuw hun vak hebben uitgeoefend. Het boek biedt een uitgebreide documentatie van een twintigtal bouwwerken op basis van het oorspronkelijke planmateriaal. Elk van deze bouwwerken belichaamt een specifieke aanpak van een architectonisch probleem en vormt een kristallisatiepunt van de verschillende benaderingen die binnen het amalgaam van ontwerpstrategieën kunnen worden onderscheiden, zoals een traditionalistische, expressionistische, functionalistische, rationalistische en postmodernistische ontwerpstrategie. Door de samenhang tussen vorm, constructie en functie van een gebouw te analyseren worden de verschillende architectonische benaderingen gereconstrueerd. De ontwerptechnische en maatschappelijke betekenis van de vijf architectonische benaderingen wordt in afzonderlijke essays behandeld. Dat afzonderlijke gebouwen moeilijk te classificeren zijn op grond van gemeenschappelijke functionele, constructieve of formele kenmerken, wil nog niet zeggen dat er geen lijnen te trekken zijn in de architectonische productie. In een Calendarium worden de ontwikkelingslijnen van de Nederlandse architectuur overzichtelijk gepresenteerd. Honderd karakteristieke bouwwerken worden in chronologische volgorde een voor elk jaar tegen de achtergrond van de technische en maatschappelijke ontwikkelingen geplaatst. Hiermee wordt de ontwerpers van nu een weg door de doolhof van verhalen over het bouwen naar het bouwen zelf geboden.
kunst

Fotofolio 5x
Vijf topfotografen bundelen hun visie en tonen een uniek tijdsbeeld. C. Barton van Flymen, Bart van Leeuwen, Boudewijn Neuteboom, Bart Nieuwenhuijs en Peter van der Velde waren veertig jaar lang (1967-2007) de toonaangevende fotografen in Nederlandse tijdschriften. Het werk van de vijf fotografen heeft veel invloed gehad op de reclamefotografie. Van ieder van de fotografen een boek, samengebracht in een cassette: 'Fotofolio. 40 jaar Nederlandse tijdschriftfotografie'. Fotografie die een periode doet herleven, met een hedendaagse blik die niets aan kracht heeft ingeboet.kunst

Sien van Dam
De transformatie van het schoolgebouw
In opdracht van het Netwerkbureau Kinderopvang heeft de faculteit Bouwkunde van de TU Delft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van transformatie van bestaande schoolgebouwen tot 'gebouwen voor kinderen'. Gebouwen die kinderen de hele dag kunnen ontvangen en waarin ruimtes efficient worden gebruikt, voor basisonderwijs, kinderopvang en buitenschoolse opvang. Het resultaat is dit boek en een tentoonstelling. Het boek bestaat uit een plandocumentatie van twintig getransformeerde schoolgebouwen in Nederland en een theoretische onderbouwing van de mogelijkheden en consequenties voor slim ruimtegebruik. Er wordt ingegaan op het ontwerp van het gebouw, kleurgebruik, routing, binnenklimaat, buitenruimte, stedenbouw en investeringen. Een selectie uit door tachtig studenten gemaakte ontwerpvoorstellen biedt een aantal inspirerende oplossingen. Met veel kleurenfoto's en -illustraties. Het boek is zowel interessant voor architecten en professionals in het basisonderwijs, als ouders van jonge kinderen.