Terug/Home/Webwinkel ramsj.nl /Geschiedenis/Tweede Wereldoorlog/Scherven van de oorlog
Bruno Benvindo
Scherven van de oorlog
De strijd om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog 1945-2010
€ 19,95 € 7,90
De bevrijding in 1944 was niet alleen het einde van een oorlog. Het was ook het begin van een pijnlijk gevecht om de herinnering. In België creëerden verscheidene groepen slachtoffers heel uiteenlopende herdenkingsrituelen.
Gerelateerde producten
geschiedenis

Gordon Sander
De familie Frank die de oorlog overleefde
In dit fascinerende boek beschrijft een kleinzoon de levensloop van een andere familie Frank: hun bedrieglijk gemakkelijke leven in het Berlijn van de jaren twintig, de opkomst van Hitler en hun vlucht naar het schijnbaar veilige Nederland. Hij vertelt over de duizend dagen die ze onderdoken in een kleine kamer in Den Haag en over de gevoelens van opluchting die de bevrijding door de Amerikanen teweegbracht. Deze familie Frank verhuisde na de oorlog naar de Verenigde Staten, eenzelfde route die Anne Frank wellicht had gekozen, mocht ze de oorlog hebben overleefd. De familie Frank die de oorlog overleefde is zowel een geschiedenisvertelling als een biografie - een uiterst zorgvuldig samengesteld document dat de familie Frank als prisma gebruikt voor tachtig jaar Europese geschiedenis, waaronder oorlog en verzet in Nederland en de verschrikkelijke gevolgen van de Holocaust.
geschiedenis

Conny Kristel
De oorlog van anderen
De Eerste Wereldoorlog is in Nederland lange tijd beschouwd als irrelevant voor onze moderne geschiedenis; het was een oorlog van anderen. Nederland had immers militair niet deelgenomen aan de oorlog. Historica Conny Kristel laat zien dat Nederlanders destijds langs allerlei wegen de verschrikkingen van de oorlog wel degelijk hebben kunnen meebeleven. De nieuwe wapens, op land, ter zee en in de lucht, boezemden ontzag en angst in en noopten tot nadenken over de rol van het neutrale Nederland. 'De oorlog van anderen' laat zien hoe Nederlanders de oorlog begrepen en hoe zij houvast zochten in een snel veranderende wereld.geschiedenis

Elma Drayer
Deze ontspoorde wereld
Van 1940 tot 1944 houdt de in Nederland wonende Duits-Joodse Paula Bermann een dagboek bij. Dat doet ze in het Kurrentschrift, een Duitse schrijfmethode die nog maar weinigen kunnen lezen. Het dagboek vormt een beklemmend verslag over de wereld in oorlog, haar Nederlandse gezin en haar familie in Duitsland. Ze is politiek zeer goed geïnformeerd en beschrijft het dagelijks leven in Amsterdam en vanaf 1942 in onderduik in Jutphaas gedetailleerd. Tussen de regels door klinken haar angsten en verlangens, en haar weerzin tegen een opgelegde identiteit: zowel Duits als Joods. Als Duitse wordt ze gewantrouwd, als Joodse opgejaagd. Bermanns dagboekaantekeningen zijn doortrokken van weemoed, boosheid, zorg om haar kinderen, afkeer van haar landgenoten en angst voor verraad. Het dagboek eindigt abrupt: voorjaar 1944 worden Paula, haar man Coen en hun dochter Inge verraden, opgepakt en via Westerbork naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Vlak voor de bevrijding sterven Paula en Coen. Hun drie kinderen overleven de oorlog.geschiedenis

Claudine Landgraf
Kind in oorlogstijd
Dertien vrouwen uit acht Europese landen beschrijven hun kindertijd die werd bepaald door ingrijpende ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. In de bijdragen, varierend van 2 tot 28 pagina's, vertelt o.a. een Nederlandse over haar kindertijd in een NSB-gezin, een Duitse hoe ze als kind in Oost-Pruisen over het ijs moest vluchten voor de Russen. Een vrouw uit de Oekraine vertelt hoe hun gezin naar Duitsland moest vluchten, een Poolse schrijft over de anti-Duitse opstand in Warschau in 1944, de dochter van een hoge medewerker van Hitler beschrijft haar moeilijke kindertijd en een Franse vertelt hoe ze met haar joodse moeder overleefde op het platteland.Beide redacteuren, die ieder ook een herinnering schreven, publiceerden eerder verhalen en essays. Deze goed geredigeerde en van goede extra informatie voorziene bundel is belangrijk omdat door de onschuldige kinderen van toen aan het woord te laten, heel confronterend duidelijk wordt dat een oorlog alleen maar verliezers oplevert. Foto's in sepia.