Terug/Home/Webwinkel ramsj.nl /Geschiedenis/Tweede Wereldoorlog/Scherven van de oorlog
De bevrijding in 1944 was niet alleen het einde van een oorlog. Het was ook het begin van een pijnlijk gevecht om de herinnering. In België creëerden verscheidene groepen slachtoffers heel uiteenlopende herdenkingsrituelen.
Gerelateerde producten
geschiedenis

Gordon Sander
De familie Frank die de oorlog overleefde
In dit fascinerende boek beschrijft een kleinzoon de levensloop van een andere familie Frank: hun bedrieglijk gemakkelijke leven in het Berlijn van de jaren twintig, de opkomst van Hitler en hun vlucht naar het schijnbaar veilige Nederland. Hij vertelt over de duizend dagen die ze onderdoken in een kleine kamer in Den Haag en over de gevoelens van opluchting die de bevrijding door de Amerikanen teweegbracht. Deze familie Frank verhuisde na de oorlog naar de Verenigde Staten, eenzelfde route die Anne Frank wellicht had gekozen, mocht ze de oorlog hebben overleefd. De familie Frank die de oorlog overleefde is zowel een geschiedenisvertelling als een biografie - een uiterst zorgvuldig samengesteld document dat de familie Frank als prisma gebruikt voor tachtig jaar Europese geschiedenis, waaronder oorlog en verzet in Nederland en de verschrikkelijke gevolgen van de Holocaust.
Bert Bakker – pap – 364 pag
geschiedenis

Sacha Batthyany
En wat heeft dat met mij te maken
Sacha Batthyany is afkomstig uit een van de oudste en meest bekende adellijke families van Hongarije. Hijzelf is geboren en getogen in Zwitserland en had na zijn jeugd nauwelijks contact met de rest van zijn familie. Over het verleden daarvan wist hij daarom niet veel, tot hij op een schokkend krantenartikel stuit over zijn oudtante Margit. Gravin Margit Thyssen-Batthyany blijkt betrokken te zijn geweest bij een van de gruwelijkste misdaden die er aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werden gepleegd. Enkel de feiten zijn bekend: een paar weken voor het einde van de oorlog gaf Margit een groot feest in het familiekasteel in het Oostenrijkse stadje Rechnitz. Rond middernacht verliet een aantal gasten het kasteel en vermoordde 180 joden die vlakbij op deportatie naar de kampen wachtten. Wat er die nacht precies is gebeurd bleef lange tijd onduidelijk. Sacha Battyany's zoektocht naar meer informatie voert hem naar het Hongarije van voor de oorlog, het Oostenrijk van erna, het Zwitserland van nu, een goelag in Siberië, de woonkamer van een vrouw die Auschwitz overleefde en in Zuid-Amerika haar oude dag doorbrengt - en zelfs naar de sofa van een pijprokende psychoanalyticus. Onderweg stuit hij op een geheim dat zijn kijk op de familie Batthyany en op zichzelf voorgoed zal veranderen. Recensie(s) Het begon allemaal met een krantenbericht. Journalist Sacha Batthyany (1973), correspondent in de Verenigde Staten voor onder andere de 'Süddeutsche Zeitung', kreeg in 2006 een artikel onder ogen waarin stond dat zijn tante Margit in maart 1945 betrokken was bij een massamoord op honderdtachtig joden. Een feestje in een stadje honderd kilometer ten zuiden van Wenen was uitgelopen op een bloedbad. Stomdronken zou Margit rond middernacht samen met een stel nazi's naakte mannen en vrouwen een voor een hebben neergeschoten. 'Gastvrouw van de hel' werd ze genoemd. Het laat Batthyany niet meer los. Wat gebeurde er die nacht en uit wat voor geslacht is hijzelf eigenlijk afkomstig? Dit boek is het verslag van zijn zoektocht die hem door vele landen voert. Het is een onderzoek naar een verborgen familiegeschiedenis, een persoonlijk relaas waarin Batthyany niet alleen veel van zijn voorouders - een befaamde adellijke Hongaarse familie - maar ook van zichzelf prijsgeeft.geschiedenis

Conny Kristel
De oorlog van anderen
De Eerste Wereldoorlog is in Nederland lange tijd beschouwd als irrelevant voor onze moderne geschiedenis; het was een oorlog van anderen. Nederland had immers militair niet deelgenomen aan de oorlog. Historica Conny Kristel laat zien dat Nederlanders destijds langs allerlei wegen de verschrikkingen van de oorlog wel degelijk hebben kunnen meebeleven. De nieuwe wapens, op land, ter zee en in de lucht, boezemden ontzag en angst in en noopten tot nadenken over de rol van het neutrale Nederland. 'De oorlog van anderen' laat zien hoe Nederlanders de oorlog begrepen en hoe zij houvast zochten in een snel veranderende wereld.geschiedenis

Claudine Landgraf
Kind in oorlogstijd
Dertien vrouwen uit acht Europese landen beschrijven hun kindertijd die werd bepaald door ingrijpende ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. In de bijdragen, varierend van 2 tot 28 pagina's, vertelt o.a. een Nederlandse over haar kindertijd in een NSB-gezin, een Duitse hoe ze als kind in Oost-Pruisen over het ijs moest vluchten voor de Russen. Een vrouw uit de Oekraine vertelt hoe hun gezin naar Duitsland moest vluchten, een Poolse schrijft over de anti-Duitse opstand in Warschau in 1944, de dochter van een hoge medewerker van Hitler beschrijft haar moeilijke kindertijd en een Franse vertelt hoe ze met haar joodse moeder overleefde op het platteland.Beide redacteuren, die ieder ook een herinnering schreven, publiceerden eerder verhalen en essays. Deze goed geredigeerde en van goede extra informatie voorziene bundel is belangrijk omdat door de onschuldige kinderen van toen aan het woord te laten, heel confronterend duidelijk wordt dat een oorlog alleen maar verliezers oplevert. Foto's in sepia.