Terug/Home/Webwinkel ramsj.nl /Geschiedenis/Mrs. Livingstone
Hij trekt op expeditie naar het legendarische meer aan de overkant van de Kalahariwoestijn. Als de kleine karavaan hem hindert, stuurt hij zijn gezin naar Europa. Maar wat kan hij zonder Mary, zijn broodnodige vrijgeleide? Mrs. Livingstone sterft als een getormenteerde vrouw. Verscheurd tussen man en kinderen. Tussen Afrika en Europa. Tussen roem en mislukking. Tussen koloniale politiek en missiewerk. Ze is de spil in een Afrikaans politiek spel. En de beste spaak in het wiel van een gelauwerd ontdekkingsreiziger.
Gerelateerde producten
geschiedenis

Charles Vergeer
Een nameloze
De filosoof Vergeer zocht niet naar de zoveelste interpretatie van deze omstreden figuur van Jezus, maar probeert door een scherpzinnige en nauwkeurige lezing van het evangelie de historische persoon te ontdekken.
geschiedenis

Jacobs
Kennis, kunstjes en kunnen.
geschiedenis

Jeroen J.H. Dekker
Het verlangen naar opvoeden
In het verlangen naar opvoeden vertelt Jeroen J.H. Dekker aan de hand van schilderijen, autobiografieën, adviesliteratuur en vele andere bronnen hoe de Nederlandse cultuur doordesemd was van verlangen naar opvoeden. Via de beeldcultuur in de Gouden Eeuw kunnen we zien hoe de Nederlandse ouders van toen naar zichzelf en hun kinderen keken. Ze keken naar goede en godvrezende ouders en kinderen, of, zoals bij de schilderijen van Jan Steen, naar foute ouders en kinderen met slecht gedrag.
In boeken van populaire schrijvers lazen ze hoe ze hun kinderen moesten opvoeden. Aan het eind van de achttiende eeuw werd onder invloed van de Nederlandse Verlichting deugdzaamheid het belangrijkste pedagogische doel. Kinderen moesten een Brave Hendrik of een Brave Maria worden. Dat werd op dwingende en didactische wijze beschreven en uitgebeeld.
Honderd jaar later, met meer middelen en mogelijkheden, stond het bevorderen van het belang van het kind centraal. In verschillende kringen dacht men hier anders over en na een jarenlange strijd werd er toezicht geregeld in de Leerplichtwet en de Kinderwetten en gerechtvaardigd in het belang van het kind.
Bert Bakker – geb – 517 pag
geschiedenis
