Terug/Home/Webwinkel ramsj.nl /Gezondheid/Psychologie/Het ontstoken brein
We kennen allemaal wel iemand die depressief is. In de komende twintig jaar zal depressie wereldwijd de grootste oorzaak van ziekte worden. Behandelmethodes zijn de afgelopen decennia echter vrijwel onveranderd gebleven. Het lijkt alsof in de wereld van psychiatrie de tijd heeft stilgestaan. Tot nu. In het baanbrekende Het ontstoken brein rekent Edward Bullmore af met de traditionele theorieën over depressie. Hij wijst de eenzijdige visie op psychische aandoeningen aan als de factor die de diagnostisering van depressies lange tijd heeft bemoeilijkt. Bullmore zet een nieuwe stap: hij maakt het aannemelijk dat psychische aandoeningen niet alleen mentaal zijn, maar ook een fysieke oorzaak kunnen hebben. Het immuunsysteem speelt hierin een rol; depressies worden namelijk veroorzaakt door ontstekingen in het lichaam en de hersenen. Deze ontdekking, die in het boek op stimulerende wijze uit de doeken wordt gedaan, betekent dat er vanuit een heel andere invalshoek naar behandelmethodes moet worden gekeken. Uitgaand van het fysieke aspect kunnen er mogelijk nieuwe, doeltreffender geneesmiddelen ontwikkeld worden. Geneeskunde en psychiatrie moeten elkaar niet langer uit de weg gaan, aldus Bullmore.
Gerelateerde producten
eten & drinken

Preston Estep
Het krasse-breindieet
We willen allemaal gezond oud worden, het liefst mét een scherp stel hersenen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Harvardgeneticus en voedingsexpert Preston Estep presenteert in 'Het krasse-breindieet' baanbrekende nieuwe inzichten over het effect van voeding op het ouder wordende brein. Want wat blijkt: met het juiste dieet kun je de kans op alzheimer, parkinson en geheugenverlies verkleinen én je brein langer gezond houden. De meeste diëten en voedingsadviezen zijn gericht op het jonge lichaam. Maar als je ouder wordt heeft het brein andere behoeften op het gebied van voeding en is het slim om je eetgewoonten daarop aan te passen. Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat je na je veertigste antioxidanten en ijzer beter kunt vermijden, en brood en pasta juist wel goed zijn. Om je op weg te helpen zijn er ruim 70 makkelijke en lekkere recepten toegevoegd. Preston Estep is hoofd gerontologie bij het Harvard Personal Genome Project, waar onder andere de gewoonten en voedingspatronen van mensen uit verschillende landen en culturen in kaart worden gebracht. Daarnaast is Estep voorzitter van de Mind First Foundation, een organisatie voor geestelijke gezondheid die hij met biologen en scheikundigen oprichtte.gezondheid

Ap Dijksterhuis
Maakt geld gelukkig?
Maakt geld gelukkig? Over deze vraag wordt al gepraat zolang geld bestaat. Sommige mensen, vooral rijke, zeggen dat geld niet gelukkig maakt. Geluk zit in andere dingen, zoals liefde en vriendschap. Andere mensen beweren dat geld een beetje bijdraagt aan geluk, maar dat het boven een bepaalde mate van welvaart niets meer toevoegt. Ook denken de meesten dat het winnen van een loterij niet gelukkig maakt. Nou ja, hoogstens voor heel even. Maar kloppen al die ideeën wel? Is de rol van geld echt zo onbeduidend? Of is het vooral heel geruststellend om te denken dat geld een bescheiden rol speelt, terwijl het eigenlijk wel degelijk belangrijk is voor geluk? In 'Maakt geld gelukkig?' geeft Dijksterhuis een wetenschappelijk en eerlijk antwoord op de vraag of geld gelukkig maakt, waarbij hij resoluut afrekent met een aantal wijdverbreide misverstanden. Daarbij komen ook vele concrete vragen aan bod. Zijn rijke landen gelukkiger dan arme landen? Waarom worden we aangetrokken door geld? Maakt materialisme ongelukkig? Is de hoogte van je salaris belangrijk? Waaraan moet je je geld uitgeven om (nog) gelukkiger te worden?gezondheid

Corien van Zweden
Een hapje uit de zon
Als bij journalist en schrijfster Corien van Zweden borstkanker wordt geconstateerd, ontdekt ze dat in de brugklas van haar oudste dochter vijf ouders kanker hebben. Een bizarre situatie, die de getroffen ouders en hun kinderen tot lotgenoten maakt. Wat richt kanker in al die gezinnen aan? Hoe gaat iedereen met de ziekte om? Wat verandert er in hun leven? En hoe houd je je staande terwijl het leven op zijn kop staat? Een hapje uit de zon biedt houvast en herkenning aan iedereen die met kanker te maken krijgt. Persoonlijke verhalen en professionele meningen zijn samengevoegd tot een gelaagd verslag van de impact van deze ziekte. 'Het was een fijn lichaam. Het was mijn lichaam en ik leefde met het onuitgesproken idee dat we samen wel een jaar of tachtig konden worden.' 'Onbevangen was ik zes jaar geleden aan dit avontuur begonnen. Ik was nog maar nauwelijks bekomen van mijn eigen borstkankerbehandelingen, toen ik erachter kwam dat in de brugklas van mijn oudste dochter 5 van de 22 kinderen een ouder met kanker hadden. Het had me nieuwsgierig gemaakt. Ik wilde weten wat de kanker in al die gezinnen aanrichtte. Hoe deden de andere ouders het, hoe gingen zij met de ziekte om en hoe was het voor de kinderen, alle vijf aan het begin van de puberteit? Ik besloot de lotgevallen van de ouders en hun puberkinderen te gaan volgen.'gezondheid
