Leven en werk van de schilder Hens van der Spoel (1904-1987)
In dit boek laten enkele gerenommeerde kunstkenners van verschillende kanten hun licht schijnen op het fascinerende werk van Hens van der Spoel. In een tijd die gekenmerkt wordt door een razendsnelle opeenvolging van artistieke modes is het boek een poging de schilder voor de vergetelheid te behoeden. De ontwikkeling van Van der Spoel was een puur persoonlijke. Bijna exclusief werkend in het medium van de gouache, schoolde hij zichzelf onder invloed van de École de Paris. Met name de schilderkunst van Georges Braque was daarbij bepalend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het stilleven in zijn oeuvre de belangrijkste plaats voor zich opeist. Maar in hoeverre een voorstelling herkenbaar blijft, speelde voor Van der Spoel geen wezenlijke rol. De aanleiding was de zichtbare wereld, het einddoel de zelfstandige compositie van vlakken, lijnen en kleuren.
Walburgpers – geb – 112 pag – kleurenfoto's
Gerelateerde producten
kunst

Tribal Art Traffic
A Chronicle of Taste, Trade and Desire in Colonial and Post-Colonial Times
Dit boek volgt de beweging van honderden en duizenden maskers, amuletten, schilden, wapens, kledingstukken en gebruiksartikelen van etnografische culturen van overzee. ¬¨?Ä?
Door handelsposten, missionarissen kwamen vele stukken tot musea, maar van zolders, vlooienmarkten, veilingen, kelders kwamen ook schatten. In het tweede gedeelte van het boek gaan hedendaagse handelaren en verzamelaars in op hoe objecten verkregen worden. Interessant boek over een onderwerp waar weinig over geschreven is.
KIT Publishers – pap – 255 pag.
kunst

Rem
Hofmeubilair
Negentiende-eeuwse meubelen uit de collectie van Paleis Het Loo
121 meubelen, geleverd door vooraanstaande Nederlandse meubelmakers, zijn voor dit boek geselecteerd, met als uitgangspunt het verhaal achter het meubel. In de staatsievertrekken verhoogden de vergulde meubelen het koninklijk decorum, terwijl de persoonlijke smaak en decorum gevonden konden worden in de vorstelijke privé-vertrekken.
Waanders – geb – 224 pag
kunst

De Leidse fijnschilders uit Dresden
De Leidse fijnschilders van de Gouden Eeuw genoten al in hun tijd als geen andere schilder een ongekende faam. De minutieus geschilderde kabinetstukjes van Gerrit Dou, Frans van Mieris de Oude en Godfried Schalcken vonden hun weg naar toonaangevende verzamelingen door heel Europa. August de Sterke, keurvorst van Saksen, had een buitengewone voorkeur voor de fijnschilders en bracht een verzameling van meer dan tachtig meesterwerken bijeen. De Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden bezit hiervan meer dan vijftig werken, verreweg de grootste en belangrijkste verzameling fijnschilders ter wereld.
Waanders – geb – 131 pag
kunst

Lizzy Ansingh (1875-1959)
De poppenschilderijen van een Amsterdamse Joffer
Ansingh is bekend geworden als de schepper van een eigen en uniek genre binnen de Nederlandse kunst: dat van het poppenschilderij. Ansingh maakte ook ander werk: stillevens, portretten en een enkel landschap of stadsgezicht, maar de poppenschilderijen kwamen voort uit een noodzakelijke behoefte. Ze was ook een fascinerende figuur aan wie in dit boek voor het eerst recht wordt gedaan.
Terra – pap – groot formaat – 95 pag – noten, lit.