Terug/Home/Webwinkel ramsj.nl /Geschiedenis/Brouwen, branden en bedienen
Marjolein van Dekken
Brouwen, branden en bedienen
werkende vrouwen in de Nederlandse dranknijverheid, 1500-1800
€ 29,90 € 7,90
In ?Brouwen, branden en bedienen? staan de positie en mogelijkheden van vrouwen in de Noord-Nederlandse dranknijverheid centraal. Het bier brouwen behoorde van oudsher tot de huishoudelijke taken van vrouwen. Sommigen verkochten het overschot. In de middeleeuwen ontstond hieruit de commerciële bierbrouwerij. Hoewel het werk al snel door mannen gedomineerd werd, bleven vrouwen actief. Later gingen de vrouwen ook in de brandewijnbranderijen werken. In de dranksector konden zij hun geld verdienen als drankverkoopster, brandewijn- of biertapster en herbergierster.
Gerelateerde producten
geschiedenis

D.J. van de Kaa
De leden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Vanaf de oprichting van de Akademie van Wetenschappen in 1808 tot 1 januari 2008 kregen 2820 beoefenaren van de wetenschap of de schone kunsten het bericht dat hun verdiensten erkenning hadden gevonden door een benoeming in dit geleerd genootschap. Of dat bericht nu per trekschuit, koerier te paard, postkoets, (brom)fiets, vliegtuig, telefoon, of e-mail werd overgebracht, het zal veruit de meeste ontvangers met trots en blijdschap hebben vervuld. Wie waren de geleerden, en eerder ook kunstenaars, wie de eer van een benoeming in dit prestigieuze gezelschap ten deel is gevallen? In dit boek zijn alle namen van leden, zowel de Nederlanders als de buitenlanders terug te vinden, met vermelding van datum en categorie van benoeming en vakgebied. Cultuurhistorisch belangwekkende informatie. Voor talrijke families en personen zal het, bovendien, informatief en verhelderend zijn te weten wie er naast hun eigen verwant of bekende nog meer samen met Ludwig van Beethoven, Albert Einstein, Johan Huizinga, Piet Lieftinck, Heike Kamerlingh Onnes, Max Planck, Ary Scheffer, en Jan Tinbergen in de ledenlijst voorkomen. Kern van het boek vormt een, demografisch getinte, analyse van het ledenbestand van de Koninklijke Akademie. Nagegaan wordt hoe de omvang van het bestand in de loop van twee eeuwen varieerde, welke categorieën leden werden onderscheiden, waar ze geboren waren, wat hun gemiddelde leeftijd bij benoeming en overlijden was, waar ze woonden, en waar ze stierven. Ook hun gemiddelde levensverwachting op 50-jarige leeftijd is berekend en is, omdat het overwegend mannen waren, vergeleken met de manlijke bevolking van Nederland als geheel. Ingegaan wordt bovendien op het vergrijzingsaspect dat voor zoveel verenigingen en organisaties een probleem lijkt te vormen. Daartoe worden de effecten van verschillende rekruteringsstrategieën met elkaar vergeleken. Het boek is instructief voor hen die enige tijd de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor een vereniging of genootschap dragen. De bevindingen zijn ook relevant voor de in de samenleving fel gevoerde discussie over de vraag: Hoe lang mogen en kunnen verschillende groepen mensen maatschappelijk actief zijn en, wellicht ook, dienen ze arbeid productief te blijven? Binnen de Akademie kan de studie bijdragen tot het telkens opnieuw actuele onderwerp: Hoe het genootschap, als het voornaamste adviesorgaan van de regering over wetenschappelijke aangelegenheden, het best geïnformeerd, internationaal georiënteerd en gezaghebbend te houden?geschiedenis

Jeroen J.H. Dekker
Het verlangen naar opvoeden
In het verlangen naar opvoeden vertelt Jeroen J.H. Dekker aan de hand van schilderijen, autobiografieën, adviesliteratuur en vele andere bronnen hoe de Nederlandse cultuur doordesemd was van verlangen naar opvoeden. Via de beeldcultuur in de Gouden Eeuw kunnen we zien hoe de Nederlandse ouders van toen naar zichzelf en hun kinderen keken. Ze keken naar goede en godvrezende ouders en kinderen, of, zoals bij de schilderijen van Jan Steen, naar foute ouders en kinderen met slecht gedrag.
In boeken van populaire schrijvers lazen ze hoe ze hun kinderen moesten opvoeden. Aan het eind van de achttiende eeuw werd onder invloed van de Nederlandse Verlichting deugdzaamheid het belangrijkste pedagogische doel. Kinderen moesten een Brave Hendrik of een Brave Maria worden. Dat werd op dwingende en didactische wijze beschreven en uitgebeeld.
Honderd jaar later, met meer middelen en mogelijkheden, stond het bevorderen van het belang van het kind centraal. In verschillende kringen dacht men hier anders over en na een jarenlange strijd werd er toezicht geregeld in de Leerplichtwet en de Kinderwetten en gerechtvaardigd in het belang van het kind.
Bert Bakker – geb – 517 pag
geschiedenis

Jos van Hezewijk
Superrijk in de lage landen
Hoewel mensen en tijden veranderen, blijven de mechanismen waarmee (super)rijkdom ontstaat, wordt doorgegeven en verloren gaat, bestaan. In zijn zoektocht naar deze mechanismen neemt Jos van Hezewijk de lezer mee door de Nederlanden in heden en verleden. In twaalf thematische hoofdstukken en tientallen portretten komt hij tot ? ook voor hemzelf ? verrassende inzichten. Zo waren de Nederlanden nooit grote mogendheden, ook niet in de Gouden Eeuw, en ze danken hun rijkdom vooral aan buitenlanders. Vrouwen zijn het grote doorgeefluik van geld, status en macht. De rijksten verdienen zowel aan schepping (innovatie, nieuwe markten) als aan vernietiging (oorlog en uitbuiting, van zowel mens als natuur), en ze behalen veel van hun successen dankzij hun psychopathische trekjes. Op elite-research.org wordt u op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen betreffende dit boek.geschiedenis
