Omnia-Fausta — Ramsj https://ramsj.nl/uitgever/omnia-fausta/ Enorme selectie nieuwe boeken tegen spotprijzen. Thu, 13 Apr 2023 08:35:41 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 Het beleg van Haarlem https://ramsj.nl/winkel/het-beleg-van-haarlem/ Fri, 15 Jan 2021 07:03:31 +0000 https://ramsj.nl/?post_type=product&p=93791 Een facsimile herdruk van het boek van P. Louwerse waarin hij het jaar 1572 beschrijft, het jaar dat Haarlem zich onder de steden schaarde die zich tegen Alva en diens aanhang verklaarden. Jonker Wigbold van Ripperda die bekend stond als een vurig aanhanger van de Prins van Oranje werd tot bevelhebber van de stad aangesteld. […]

The post Het beleg van Haarlem appeared first on Ramsj.

]]>
Een facsimile herdruk van het boek van P. Louwerse waarin hij het jaar 1572 beschrijft, het jaar dat Haarlem zich onder de steden schaarde die zich tegen Alva en diens aanhang verklaarden. Jonker Wigbold van Ripperda die bekend stond als een vurig aanhanger van de Prins van Oranje werd tot bevelhebber van de stad aangesteld. Er brak een zware tijd voor de bevolking van Haarlem aan, plunderingen, de beeldenstorm in de prachtige Sint-Bavo, de hoofdkerk van Haarlem volgden. Beestachtig en wreed gingen de Spanjaarden te werk toen ze de stad eenmaal in handen hadden. De soldaten in die tijd vochten voor geld. Kregen ze dat niet op tijd dan gingen ze plunderen, al is het waar dat niet alleen de Spanjaarden onder Alva en zijn medestanders zo waren, ook de prinsgezinden, waaronder de Watergeuzen, deden in wreedheid niet voor de Spanjaarden onder.

The post Het beleg van Haarlem appeared first on Ramsj.

]]>
De zee en hare beheersers of geschiedenis der voornaamste zeemogendheden van vroegeren en lateren tijd https://ramsj.nl/winkel/de-zee-en-hare-beheersers-of-geschiedenis-der-voornaamste-zeemogendheden-van-vroegeren-en-lateren-tijd/ Fri, 15 Jan 2021 07:03:13 +0000 https://ramsj.nl/?post_type=product&p=93598 Geschiedenis van de West-Europese oorlogvoering ter zee vanaf de oudste tijden tot aan het begin van de negentiende eeuw.

The post De zee en hare beheersers of geschiedenis der voornaamste zeemogendheden van vroegeren en lateren tijd appeared first on Ramsj.

]]>
Geschiedenis van de West-Europese oorlogvoering ter zee vanaf de oudste tijden tot aan het begin van de negentiende eeuw.

The post De zee en hare beheersers of geschiedenis der voornaamste zeemogendheden van vroegeren en lateren tijd appeared first on Ramsj.

]]>
Robert Regout https://ramsj.nl/winkel/robert-regout/ Fri, 18 Dec 2020 11:37:12 +0000 https://ramsj.nl/?post_type=product&p=93817 Robert Hubert Willem Regout (Maastricht, 18 januari 1896 – Dachau, 28 december 1942) was een Nederlands jezuïet, rechtsgeleerde en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Regout was een telg uit de bekende Maastrichtse fabrikantenfamilie Regout en groeide op in de ouderlijke villa Kruisdonk, destijds gemeente Meerssen. Als jongeman volgde hij een gymnasiumopleiding aan het Sint-Willibrorduscollege in […]

The post Robert Regout appeared first on Ramsj.

]]>
Robert Hubert Willem Regout (Maastricht, 18 januari 1896 – Dachau, 28 december 1942) was een Nederlands jezuïet, rechtsgeleerde en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Regout was een telg uit de bekende Maastrichtse fabrikantenfamilie Regout en groeide op in de ouderlijke villa Kruisdonk, destijds gemeente Meerssen. Als jongeman volgde hij een gymnasiumopleiding aan het Sint-Willibrorduscollege in Katwijk aan den Rijn. Tijdens zijn verblijf op dit jezuïeteninternaat koos hij voor een geestelijke loopbaan. Op verzoek van zijn vader behaalde hij eerst zijn kandidaatsexamen rechten aan de Universiteit Leiden, waarna hij op 5 januari 1915 intrad bij de jezuïeten. In 1927 werd hij tot priester gewijd. Toen de oorlog uitbrak reisde Regout stad en land af om advies te geven over de ontstane situatie. Hij riep op tot verzet en besprak de mogelijkheden hiertoe. Hij adviseerde universiteiten om een rechte rug te houden tegenover de Duitse bezetter. In juni 1940 verscheen een artikel van zijn hand geheten ‘De rechtstoestand in bezet gebied’. Hierin werd helder uiteengezet welke rechten de bezetter in dit gebied volgens het Haags Landoorlogsreglement kon doen gelden en welke niet. Dit alles wekte bij de Duitsers wrevel en achterdocht, omdat de jurist Regout met zijn kennis van zaken afbreuk kon doen aan hun plannen met bezet Nederland. Wegens zijn kritische houding ten aanzien van het naziregime werd hij op 3 juli 1940 gearresteerd waarna een lange gevangenschap volgde in Arnhem, Berlijn en uiteindelijk het concentratiekamp te Dachau, waar hij vele lotgenoten moreel bijstond. Uiteindelijk stierf hij in Dachau in 1942. Tien dagen voor zijn dood schreef hij in zijn testament: Als Onze Lieve Heer het ‘offer’ van mijn leven vraagt, dan met grote vreugde voor geloof en vaderland en bijzonder voor studenten en professoren van de Nijmeegse universiteit.

The post Robert Regout appeared first on Ramsj.

]]>
Geschiedkundige verhalen van schipbreuken https://ramsj.nl/winkel/geschiedkundige-verhalen-van-schipbreuken/ Fri, 18 Dec 2020 11:37:05 +0000 https://ramsj.nl/?post_type=product&p=93779 Facsimile editie van een boek uit 1864. Het Franstalige werk is geschreven door M. Eyries en Ernest Faye. In 1864 verscheen de Nederlandse editie vertaald door en met een voorwoord van A.J. Dieperink. De oorspronkelijke titel (anders dan de titel op de omslag), ‘Geschiedkundige verhalen van schipbreuken, achterlaten van zeelieden, overwinteren, scheepsbranden en andere zeerampen’, […]

The post Geschiedkundige verhalen van schipbreuken appeared first on Ramsj.

]]>
Facsimile editie van een boek uit 1864. Het Franstalige werk is geschreven door M. Eyries en Ernest Faye. In 1864 verscheen de Nederlandse editie vertaald door en met een voorwoord van A.J. Dieperink. De oorspronkelijke titel (anders dan de titel op de omslag), ‘Geschiedkundige verhalen van schipbreuken, achterlaten van zeelieden, overwinteren, scheepsbranden en andere zeerampen’, geeft goed weer waar het boek over gaat. Vooral Engelse en Franse schepen passeren de revue. Drie verhalen hebben betrekking op Nederlandse schepen waaronder het verhaal van de Nieuw-Hoorn met schipper Bontekoe en de schipbreuk van de Sperwer waarvan de bemanning in Korea belandde, een verhaal dat is vastgelegd door Hendrik Hamel. ‘Geschiedkundige verhalen van schipbreuken’ is een facsimile uitgave van een zeer zeldzaam antiquarisch juweel onder de antiquarische boeken. In veertig hoofdstukken worden vele tientallen scheepsrampen beschreven vanaf het jaar 1431 tot het jaar 1858.

The post Geschiedkundige verhalen van schipbreuken appeared first on Ramsj.

]]>