Douwe Draaisma — Ramsj https://ramsj.nl/auteur/douwe-draaisma/ Enorme selectie nieuwe boeken tegen spotprijzen. Fri, 05 Jan 2024 07:21:42 +0000 nl-NL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 De ivoren cel https://ramsj.nl/winkel/de-ivoren-cel/ Wed, 20 Dec 2023 12:16:15 +0000 https://ramsj.nl/?post_type=product&p=114285 Het geheugen kan ons troosten door momenten van geluk te laten herleven, maar spiegelt ons met evenveel gemak een bedrieglijk verleden voor. Douwe Draaisma koos tachtig herinneringen aan intense ervaringen en ontmoetingen. Ze verhalen over de eerste kussen van Alma Mahler en Sylvia Plath, de huwelijksaanzoeken van Charlotte Brontë en Anna Dostojevskaja, het eerste orgasme […]

The post De ivoren cel appeared first on Ramsj.

]]>
Het geheugen kan ons troosten door momenten van geluk te laten herleven, maar spiegelt ons met evenveel gemak een bedrieglijk verleden voor. Douwe Draaisma koos tachtig herinneringen aan intense ervaringen en ontmoetingen. Ze verhalen over de eerste kussen van Alma Mahler en Sylvia Plath, de huwelijksaanzoeken van Charlotte Brontë en Anna Dostojevskaja, het eerste orgasme (op zesenzeventigjarige leeftijd) van Claire Goll, de vuige roddels die de gebroeders Goncourt te horen kregen, de schok die Elias Canetti te verwerken kreeg toen zijn vader stierf, de schaamteloze escapades van Samuel Pepys met zijn vrouwelijke personeel, en de pogingen van de zestiger Hector Berlioz om het meisje waar hij als twaalfjarige zijn hart aan had verloren alsnog tot de zijne te maken. Van de vroegste jeugdherinneringen tot de reminiscenties van de ouderdom, in ‘De ivoren cel’ neemt het geheugen geen blad voor de mond. ? Privé-domein.

The post De ivoren cel appeared first on Ramsj.

]]>
De dromenwever https://ramsj.nl/winkel/de-dromenwever/ Tue, 02 Jan 2018 14:59:20 +0000 https://ramsj.nl/?post_type=product&p=70120 Sommige delen van ons brein moeten waken terwijl we slapen. Ze beginnen vreemde verhalen te spinnen. De meeste verhalen vervliegen bij het wakker worden. Wat blijft zijn de vragen. Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Wat hebben psychologie en neurologie de afgelopen halve eeuw opgehelderd over ons nachtleven? En natuurlijk […]

The post De dromenwever appeared first on Ramsj.

]]>
Sommige delen van ons brein moeten waken terwijl we slapen. Ze beginnen vreemde verhalen te spinnen. De meeste verhalen vervliegen bij het wakker worden. Wat blijft zijn de vragen. Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? Wat hebben psychologie en neurologie de afgelopen halve eeuw opgehelderd over ons nachtleven? En natuurlijk de moeilijkste vraag: betekenen dromen iets?

Met ‘De dromenwever’ betreedt Douwe Draaisma opnieuw de menselijke piste vol wilde verhalen, steigerende nachtmerries en ijzingwekkende mentale acrobatiek. Vastberaden doorkruist hij de droomlandschappen van zweefdromers, blinde en lucide dromers; feiten over erotische, profetische en examendromen scheidt hij moeiteloos van overspannen ficties.
Ook het innerlijkst van het auto biografische droomleven onderzoekt en analyseert hij met wetenschappelijke acribie en pertinentie, maar nooit zonder open oog te houden voor de verhalende kracht van dromen en dromers. Wat we over dromen zeker willen weten is nu beschreven in ‘De dromenwever’.

 

The post De dromenwever appeared first on Ramsj.

]]>
Vergeetboek https://ramsj.nl/winkel/vergeetboek/ Wed, 27 Dec 2017 10:03:23 +0000 https://ramsj.nl/?post_type=product&p=69930 Waarom hebben we zo’n slecht geheugen voor dromen? Bestaat verdringen? Wat gebeurt er met gedeelde herinneringen als degene waar je die herinneringen mee deelde er niet meer is? Hoe kan het dat een collega wel uw idee heeft onthouden, maar vergeten is dat het úw idee was? De lastigste vragen die je over het geheugen […]

The post Vergeetboek appeared first on Ramsj.

]]>
Waarom hebben we zo’n slecht geheugen voor dromen? Bestaat verdringen? Wat gebeurt er met gedeelde herinneringen als degene waar je die herinneringen mee deelde er niet meer is? Hoe kan het dat een collega wel uw idee heeft onthouden, maar vergeten is dat het úw idee was?

De lastigste vragen die je over het geheugen kunt stellen gaan niet over het herinneren maar over vergeten, schrijft Douwe Draaisma in ‘Vergeetboek . Waarom bestaat er eigenlijk geen vergeettechniek? Waarom hebben portretten de neiging onze herinneringen aan gezichten te wissen? Wat gaat er mis in de hersenen van iemand die geen gezichten kan onthouden?

In ‘Vergeetboek’ voert Draaisma de lezer langs de theorieën over waarom het geheugen pas zo laat op gang komt, de oorzaken voor het vergeten van dromen en de verklaring voor ‘onbewust plagiaat’. Hij stelt ons voor aan Henry M., die door een geheugendefect leefde in een ‘nu’ ter breedte van een halve minuut en aan soldaat S. die zelfs zijn eigen gezicht niet kon onthouden. Draaisma schrijft over trauma en verdringing, over het vergeten dat zichzelf onzichtbaar maakt, over het herschrijven van je herinneringen bij het ouder worden.

 

The post Vergeetboek appeared first on Ramsj.

]]>